De rondvaart vanaf de Alma-brug op de Bateaux Mouches neemt je mee langs de bezienswaardigheden en monumenten van Parijs: de route gaat langs het Musée du Louvre, het stadhuis, de Conciergerie, de kathedraal van Notre-Dame de Paris, de beroemde Musée d’Orsay, de Trocadero en natuurlijk de Eiffeltoren.
L’hôtel de Ville
Het Hôtel de Ville, het stadhuis van Parijs, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Het is gesitueerd aan de Place de l’Hôtel-de-Ville in het 4e arrondissement. Het staat op de plaats vanwaar sinds 1357 de stad wordt bestuurd. Voor die tijd werd de stad vanuit een gebouw aan de Place du Châtelet bestuurd.
La Conciergerie is een bouwwerk in Parijs. Het oude gebouwencomplex staat op het Île de la Cité, vlak bij de Notre Dame. Het maakt nu deel uit van het Paleis van justitie.
De conciergerie is een restant van de oude zalenreeks van St. Pol, een groot paleis dat ooit op het Île de la Cité stond. Daarvan resteren alleen fragmenten, de conciergerie, een grote zaal en de Sainte-Chapelle. Hoewel de conciergerie een openbaar en geen militair gebouw is, heeft de gotische architectuur toch enkele militaire elementen.
La cathédrale Notre-Dame de Paris
De kathedraal bevindt zich in l’Île de la Cité in het 4de arrondissement.
De eerste steen van de kathedraal werd gelegd door Paus Alexander III in 1163.Ze werd afgewerkt in 1330 (ong. 170 jaar aan gewerkt). Ze werd gerestaureerd nadat ze beschadigd werd tijdens de Franse Revolutie. De kathedraal werd in gotische bouwstijl opgetrokken. Dit zien we aan de spitsbogen, roosvensters, gebeeldhouwde portalen, luchtbogen, steunberen, spuwers en monsters. Het hoogste punt was 90 meter hoog (fijne toren in het midden).De kathedraal is 130 meter lang. De nog niet afgewerkte torens waren ong. 70 meter hoog en konden beklommen worden.
In 2019 werd de Notre-Dame getroffen door een grote uitslaande brand die op de avond van 15 april 2019 rond 19.00 uur ontstond en deze deels verwoestte. De brand was geblust omstreeks 3.00 uur. Rond 20.00 uur stortten de vieringtoren, ontworpen door Eugène Viollet-le-Duc, en een deel van het dak in. De brand dreigde ook over te slaan naar de linkertoren in de westgevel.] Rond 23.15 uur meldde de brandweer dat de twee westtorens van de vlammen waren gered. Bovendien was de schatkamer van de kathedraal nog intact. Daar liggen enkele relikwieën toegeschreven aan Christus: de doornenkroon, een stukje van het kruis en een van de spijkers die zouden zijn gebruikt bij de kruisiging. De met lood beklede eikenhouten dakconstructie, boven de stenen gewelven, werd grotendeels verwoest.
De constructie dateerde uit 1163 en was een van de oudste bouwwerken van Parijs, samen met de Sint-Pieterskerk in Montmartre (Église Saint-Pierre de Montmartre). Sommige balken uit de constructie waren afkomstig van bomen uit de 8e eeuw. Het orgel uit 1730, dat uit meer dan 7000 pijpen bestaat, bleef intact en wordt gerestaureerd.
La place du Parvis
Tijdens de middeleeuwen bestond het plein nog niet. Het was bebouwd met huizen. Haussmann ruimde dit op. Je vindt er ook een standbeeld van Karel de Grote. Later werd hier toneel opgevoerd. Het decor was de gevel van de kerk (die de rol speelde van paradijs, vandaar ‘parvis’).
Point Zero
In het midden vind je een fictief punt dat de nulkilometer van de Franse wegen aanduidt. Onder het plein liggen resten uit het Gallo-Romeinse tijdperk (crypte, straat).